tisdag, juli 15, 2008

Bloggandets faror

En kamrat till mig har bloggat precis som jag. Hennes misstag var att hon lagt en länk från sin sida på Facebook till bloggen, vilket innebär att hennes arbetskamrater kunnat gå och läsa allt hon skrivit. Någon av dem har känt sig förorättad av det som skrivits och skvallrat till "chefen". Denne kallade då in min kompis och talade om att man verkligen inte kunde blogga om sina arbetskamrater. Då kunde ju vem som helst läsa det. Min kompis har inte varit dum nog att skriva några namn, men de har lyckats lista ut vilka som menats ändå. Hon har också fått veta att hon inte får skriva om företaget, som inte heller är namngivet, på bloggen. Min väninna sa "OK" och bestämde sig för att inte skriva något sådant igen. Saken verkade vara ur världen, men idag kom det två "chefsämnen" och sa att de måste tala med henne. Gick in i ett annat rum, där hon fick veta att hon blivit avstängd pga "samarbetssvårigheter". Det skulle inte ha något med bloggandet att göra, för den saken var ju ur världen, men det gick ju inte att jobba med henne och alltså blir hon avstängd. Någon av arbetskamraterna har klagat. Resultatet blev alltså avstängning i väntan på utredning. På torsdag skall min kompis få träffa cheferna och facket. Innan dess får hon ingen mer information om vad det egentligen är som hänt. Spänningen är olidlig.

När min kompis ringde mig igår angående mötet om bloggen, så berättade jag om de artiklar jag läst på senaste tiden. Det har skrivits en del i pressen om folk som blivit avstängda och avskedade pga sitt bloggande, men då har det åtminstone handlat om att de skrivit i negativa ordalag om ett namngivet företag. Jag har också personliga erfarenheter av att en arbetskamrat blev avskedad på studs, men då hade han skrivit om affärshemligheter på en offentlig websida. Det är ju ganska självklart att det blir så, men detta blir jag inte klok på.

Alldeles nyss fick jag info att min väninna fått veta, på omvägar, att alla på företaget fått veta att det skall bli möte om detta på torsdag och att hon inte är avskedad "än".

2 kommentarer:

Annika sa...

Hej,

Är kompis med samma kamrat och är helt chockad över det som hänt.
Fick lite mer info om händelsen via din blogg än via hennes egen..

Vaddå avstängd?
Om nu bloggandet är ur världen, menar jag?!
Snart kanske man borde skriva ut företagsnamnet så dom får ngt att prata om ist ;-)

Mariel sa...

jag vill veta vad som händer med din kompis, hoppas att hon inte blir uppsagd :(