onsdag, mars 26, 2008

Ombildning - nej tack

Varför är det någon som snor mina lappar mot bostadrätter? Jäkla sätt tycker jag. Pratat med några av mina grannar och de håller med mig, angående ombildningen, men andra har inte ens hunnit se lapparna innan de försvann. Imorgon skall jag skriva nya lappar och sätta upp i portarna. Denna gång skall jag uttryckligen skriva att lapparna inte får tas ned. Håller tummarna för att de faktiskt bryr sig.
Skall också gå in mer detaljerat på varför jag anser att bostadrätter inte är en så himla bra idé i alla lägen. Läste förresten att det försvunnit 75% av alla hyresrätter i Stockholm. De har alla blivit bostadrätter istället. Hur skall ungdomarna ha råd att flytta hemifrån om de måste köpa sina lägenheter? Det blir väl som i USA där föräldrarna måste börja spara för skolan direkt när barnet är fött. Jag har oerhört svårt att förstå varför politikerna är så himla heta på att sälja ut den allmännytta, som vi alla betalt för genom skatterna? Nu blir det då så att några lyckliga människor, kan utnyttja det vi alla betalt för och får köpa sina lägenheter, om de nu har råd, men tillslut finns det inget annat och hur ska vi fattiga människor då göra?

20 kommentarer:

Anonym sa...

Kanske är det så att lapparna åker ner för att väldigt många inte håller med dig i dig? Vad vet jag?

Anonym sa...

Hej Anonym!
Om intresseanmälan om ombildning till bostadsrätter ska godkännas krävs
att minst två tredjedelar (2/3) av hyresgästerna vill att föreningen ska köpa fastigheten.
De hyresgäster som förespråkar ombildning är naturligtvis angelägna om att den stora massan (2/3!!) följer med strömmen och att de som har invändningar tystas ner (och inte gör gemensam sak...).
Änsålänge (12 mars) är 57 % för ombildning (se http://hagalundsgatan.se/?q=blog/4 ) så jag förstår om nej-lappar i portarna får många att se rött...
På www.boborsen.com ser jag just nu att på en 1:a på Hagalundsgatan är marknadsvärdet minst 1.175 000 kr...
Eftersom många drömmer om klippet tror man att man kommer att göra en god affär SNABBT om lägenheten man hyr blir bostadrätt - exempel från Upplands Vsby som ombildar intensivt just nu ger en hint om att det också blir marknadsvärdet som man ska köpa loss sin lägenhet för... och ska man då göra en vinst krävs det minsta att dagens priser inte bara håller i sej utan också ökar! och då kanske det inte är lika intressant längre att ombilda? (och sen så ska man ju bo nånstans när man har sålt också och då blir det förorten om pengarna ska räcka till ny bostad - banken ska ju ha tillbaka den dryga miljon som du lånat för att köpa 1:an...)

:-)
/e

Anonym sa...

Sorry ! det ska vara 59% - 24 mars!

LupaVarg sa...

Personligen anser jag att folk självklart får tycka vad de vill, men jag anser då också att även jag skall få tycka. Jag vill inte köpa och sätter upp lappar i den andan. Skall vi nu vara en demokrati ska man väl ändå inte försöka dölja den åsikten genom att ta bort dessa lappar?

Anonym sa...

Fortsätt sätta upp lappar! Så länge du har papper i skrivaren!

Anonym sa...

Elin!

Det behövs varken den ena eller andra procentsatsen för att lämna in en intresseanmälan till fastighetsägaren. Vad har du fått detta i från?
2/3 behövs för att få en spärr hos inskrivningsmyndigheten men det är en helt annan fråga.

Till skillnad från dig så tror jag att de flesta är intresserade av en ombildning för att kunna påverka sin boendemiljö till det bättre och inte för att göra något klipp som du tror.

Vet inte vad du vill visa med priser på boborsen.com men att köpa sin lägenhet innebär ju inte att man slantar upp flera miljoner utan man lånar pengar av banken med sin lägenhet som säkerhet och i slutändan blir månadskostnaden ungefär den samma som man betalar i hyra idag.

På hemsidan du refererar till, hagalundsgatan.se står det att det är mer än 60% intresserade. Kolla här: http://hagalundsgatan.se/?q=node

Sist men inte minst, vad är det för fel med att människor i ett miljonprogramsområde går samman oc försöker påverka sin närmiljö genom att köpa husen där de bor?
I synnerhet när det kommer innebära att pengarna från affären kommer att användas till att bygga nya hyreslägenheter som är fallet i Solnas allmännytta.

LupaVarg sa...

Allmännyttan kommer bli procentuellt mindre än den som nu redan finns, eftersom vi hela tiden säljer ut den. Detta blir alltså, i förlängningen, skit för oss som faktiskt inte har råd att köpa våra lägenheter. Kostnaden blir heller verkligen inte minder eller ens i närheten av den som vi nu betalar i hyra. Hyrorna kan nämligen inte minska vid nyköp. Det är en ekonomisk omöjlighet! Dessutom måste du betala av lånet du fått lov att ta hos banken. Det blir alltså hyra+lån och det är mer pengar än nu. När du sedan vill flytta, måste du hitta en lägenhet att köpa där och om du har tur kanske den bara är LITE dyrare än vad du redan nu betalar och så vips sitter du där med mer lån igen.

LupaVarg sa...

Angående detta att människor i ett miljonprogramsområde skulle vilja gå samman för att kunna påverka sin närmiljö: Vad är det som hindrar dem nu? Det finns inga hinder för att du själv, som hyresgäst, skall kunna påverka hur det ser ut. Vi har boråd och om man bara engagerar sig lite i kommunen har man ganska direkt resultat. Vore skönt om svensson kunde fatta det. Jag har många gånger blivit ledsen över hur mina grannar behandlar vårt område. (Och då pratar jag om alla som bor i Hagalund.) Kan inte tänka mig att det skulle bli bättre bara för att vi köper. Om man tittar på de första ombildade husen i Hagalund, tog det dem 15 år att komma någon vart.

Anonym sa...

Citat: kan nämligen inte minska vid nyköp. Det är en ekonomisk omöjlighet."

Nu vet jag inte vad du menar men om du med "nyköp" menar ombildning och med "hyror" menar föreningsavgift och att det finns en ekonomisk regel för att de pengar vi betalar varje månad för vårt boende skulle öka vid en ombildning, så har du fel. Det är bara propaganda som du köpt med hull och hår. Vänligen hänvisa till de studier som stödjer dina påståenden!

Angående engagemang så är det många med oss som redan provat att påverka genom boenderåd, hyresgästförening eller annat.
Utan resultat! Varför har vi inte sett dig i boenderådet som har så mycket att säga om dina grannar?
Hyresgästföreningen har jag varit med i 15 år men när den enda ideologiska frågan man drev var att värva fler medlemmar och behålla sin makt så klev jag av detta efter att uppmaningen att värva en medlem och få en trisslott.
Nu vill jag prova modellen med att äga mitt boende själv. Om du inte vill så är det helt ok men kom inte och säg att du inte har råd. Har du råd att betala hyran idag, så har du råd att betala till banken + föreningsavgift till föreningen.

LupaVarg sa...

När det gäller nyköpet (ombildningen) blir det både lånet till banken och hyran (avgiften till bostadrättsföreningen) som skall betalas. Av de ombildade hyresrätter jag har erfarenhet av, har ingen sänkt sin månadsavgift, direkt efter ombildningen. De har dock inte blivit så mycket högre än de varit tidigare, om ekonomin sköts rätt. En del bostadrätter har, efter flera års arbete, kunnat sänka hyran. Detta har berott på att de som varit aktiva i föreningen har haft ekonomisk kunnande, och bott kvar även 10 år senare. Dessa människor är de som gör att en bostadsrättsförening går med vinst.

Enda skälet till att jag inte varit på borådets möten är att de av någon anledning alltid ligger på kvällar och helger. Inte så konstigt med tanke på att en vanlig människa är ledig då, men jag är en av de som jobbar då.

Självklart kan du prova på att äga ditt boende. Jag rekommenderar att läsa annonserna i lokalpressen där de säljs. Jag anser att vi måste ha några hyresrätter kvar i Sverige, eftersom det inte är alla som vill äga sitt boende. Vart tog valfriheten vägen gällande detta? Jag har, precis som du, rätt att tycka vad jag vill och jag kommer kämpa ända in i det sista MOT ombildningen av Signalistens hus i Hagalund.

Anonym sa...

Svar till Anonym:
"Steg 1. En förening bildas
För att en ombildning ska kunna göras måste en bostadsrättsförening först
bildas. Du kan gå med i föreningen även om du inte tänkt köpa. Då får du
tillgång till all information.
Steg 2. Intresseanmälan
När föreningen är registrerad är det dags att lämna in en intresseanmälan
till Inskrivningsmyndigheten. För att intresseanmälan ska godkännas krävs
att minst två tredjedelar (2/3) av hyresgästerna vill att föreningen ska köpa
fastigheten. Bostadshyresgästerna måste vara folkbokförda på adressen och
ha ett förstahandsavtal.
Steg 3. Ekonomisk plan
När fastigheten har besiktigats och man är överens om ett pris ska en
ekonomisk plan göras. Planen ska visa insatsens storlek och månadsavgiften.
Och den ska ge de eventuellt blivande bostadsrättshavarna information om
vad det kommer att kosta.
Steg 5 g Beslut om husköp
Vid en särskild stämma ska hyresgästerna, som också måste vara medlemmar i
bostadsrättsföreningen, besluta om att köpa eller ej. Idag måste minst två
tredjedelar (2/3) rösta ja för att köpet ska genomföras, men den siffran kan
komma att ändras. Det är inte ovanligt att medlemmarna på stämman ropar
ut sitt ja och utifrån det tas beslut. Detta kallas acklamation. Tänk på att du
alltid har rätt att begära omröstning för att få ett exakt svar från alla röstberättigade.
Om köpet går igenom äger föreningen hela fastigheten, det
inkluderar alla lägenheter, lokaler och garage. Och även de lägenheter som
hyresgästerna väljer att bo kvar i med hyresrätt.
steg 5. informationsmöte om köp.
Steg 6. Varje medlem tar beslut
När fastigheten köpts av föreningen har du 12 månader på dig att bestämma
om du vill köpa din lägenhet. Sker köpet inom sex månader gäller det priset
som sattes vid husköpet plus ränta. Därefter gäller marknadspris."

har jag eller hyresgästföreningen missat något i beslutsgången?

/elin
bostadsrättsägare sen 21 år (vår brf har 800 lägenher - på årsmötena får man knappt ihop folk till beslutsmässighet...)

Anonym sa...

ooops! dubbelklick på "klistra"... sorry!

Anonym sa...

Av alla Anonyms argument för utförsäljning av kommunala hyreslägenheter är denna gulligast:
"Sist men inte minst, vad är det för fel med att människor i ett miljonprogramsområde går samman oc försöker påverka sin närmiljö genom att köpa husen där de bor?
I synnerhet när det kommer innebära att pengarna från affären kommer att användas till att bygga nya hyreslägenheter som är fallet i Solnas allmännytta."

Hmmm... sälja för att bygga nytt? Ja, vad ska man säja om det - att nyproducerade lägenheter kostar i regel dubbelt i hyra jämfört med det som byggdes under miljonprogrammet för 35-40 år sen - varför då inte bygga fler bostadsrätter direkt?
Dessutom är jag frågande till om detta tillskott i kommunalt bostadsbolag/stiftelse öronmärks för nyproduktion?
I exemplet Upplands Väsby är det inte så - där har kommunledningen öppnat för utförsäljning för att ge kommunens boende fler alternativ till kommunalt boende.
Färska siffror från Väsbyhems utförsäljning: 52 lgh: köpesumma 54,4 Mkr. 48 lgh - 50Mkr. 41 lgh - 39 mkr, 27 lgh 47,5 Mkr.
Värderade men ej beslut om köp: 233 lgh 265 Mkr, 215 lgh 177,5 Mkr, 54 lgh 50,5 Mkr, 18 lgh 20 Mkr.

Genomsnittpriset per lägenhet (ej i relation till bostadsyta dock) kan inte vara så svårt att räkna ut.

Anonym sa...

Elin, du är ju för gullig. :-)

Vad är syftet med att anmäla till Inskrivningsmyndigheten?
Det finns inget krav att göra detta.

Riktigt roligt blir det när du med bestämd pondus berättar för oss vad som gäller utan att ha den minsta inblick i förutsättningarna.

Om hyresvärden i detta fall säljer så gör man bara för att man behöver kapitaltillskott för nybyggnation.
Hyrevärden i detta fall är en stiftelse.

Den värdekonservatism som du och lupa står för är i detta fall förbluffande då ni i detta fall sätter stopp för nybyggnation av hyresrätter.

Slutligen så finns inget egenvärde av att bo i bostadsrätt. Hade hyresvärden förvaltat området bättre eller fler hade engagerat sig så hade nog just detta område varit ett riktigt bra område.
Nu är det ju så att lupa tycker att andra ska sköta detta och själv vill hon inte vara med och försöka.
Klaga på grannar som förstör går bra men att faktiskt försöka påverka genom boenderåd eller hyresgästförening det går ju inte....

Snacka om att kasta sten i glashus.

LupaVarg sa...

Kära anonyme granne. Vad du är gullig när du inte har den minsta koll på förutsättningarna. Innan du pratar om något som du inte verkar veta något om, bla min inblaning i vad som händer i Hagalund, tycker jag att du går och kollar på min andra blogg. Där kan du ju se lite av mitt engagemant. http://blakulla-hagalund.blogspot.com/

Anonym sa...

Kära, lika anonyma, lupa!
Vad skojigt det blir när du försöker spela kunnig.

Det var du som skrev "Enda skälet till att jag inte varit på borådets möten är att de av någon anledning alltid ligger på kvällar och helger. Inte så konstigt med tanke på att en vanlig människa är ledig då, men jag är en av de som jobbar då."

som en bortförklaring till att du inte engagerar dig.

Att du skriver en blogg om Hagalund som "bevis" är ju riktigt patetiskt.
I synnerhet när du sitter och slår dig själv för bröstet över de förbättringar DU har åstadkommit.

Du lilla gumman, tror du att du är ensam att ringa/maila Solna stad?

Muaaaaaaaaaaaaaah....... du är ju så rolig att man trillar av stolen.

LupaVarg sa...

Troll kallas de. Troll ignoreras.

Anonym sa...

Ännu ett smart inlägg av drottning lupa.

Anonym sa...

När häxor kallar folk för troll, är det nog dags att dra örona åt sig...

Anonym sa...

Du hade gjort en bra slant på ombildningen?? varför inte sen bara köpa en hyresrätt plus en halvmille kvar på kontot? hur kan det sitta fel överhuvudtaget?