tisdag, januari 18, 2011

Eloge till jägarna...

... som på något outgrundligt vis endast lyckas skjuta alldeles friska, icke inavelsdrabbade vargar, i sin jakt. Enligt motståndarsidan (vargjägarna med entorage) är ju vargen oerhört inavelsdrabbad i Sverige och skall skjutas av för att förbättra deras chans till icke inaveldrabbad avel. Hur nu det skall gå till, när de skjuter de friska vargarna borde det väl ändå bara bli sjuka kvar? Det kan knappast främja aveln?
Natalia Kazmierska, Aftonbladet, är ännu en av dem som ojar sig över oss som bor i storstaden och tycker att vargen kan få finnas i vår natur.
Ändå påstår 81 procent av stockholmarna att de ”vill ha varg”. Konstigt att de inte är lika upprörda när stilltruten hotas på grund av strandnära villor i skärgården.
Jag är ledsen, men jag kan inte jämnställa silltruten med vargen och jag bor inte faktiskt inte i en strandnära villa. Hur kan hon tro att alla stockholmare bor vid stranden i en villa?! Har hon någonsin varit i Stockholm? <- Detta är menat som ironi!!! Jag är ledsen, men när man skriver så korkade saker i en kolumn kan man knappast tas på allvar.

Vargjakten är iaf avblåst för i år.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har tänkt länge nu, åtminstone några dagar:
Alla dagar som det tog att spåra, all energi som lades ner på att få det maximala antalet vargar kartlagda för att sedan kunna slakta så effektivt som möjligt. Allt detta för en enda sak: att få släppa loss adrenalinet och jaga en av de sällsyntaste däggdjuren som finns inom landets gränser. En machohandling utan like, som att fälla en superälg med osannolikt många taggar i sin krona. Det som är en "ärlig" jakt eller hur, inte ren och skär slakt. Kanske det finns de som beklagar att de själva inte fick behålla dessa troféer, utan måste lämna dem ifrån sig...
All denna spaning i flera veckor, kanske månader, skogarna är stora, - och ändå kunde de inte skilja ut "svagare" djur ifrån fullt friska tikar och ungdjur? Nej, adrenalinet flöt som eld genom jägarnas kroppar "- fan! vet du! -10 sköt jag en riktigt stor en, och i år tog jag två!" Så sitter de där i bastun med sina ölburkar... Nej, det är inte fråga om hat, det är en lång och strävsam lobbyverksamhet från jägarnas organisation som nu gett resultat. Varg - det ultimata bytet! Och ministern lät sig köpas och köra över all vetenskaplig expertis - och vem betalade honom? och var det värt det eftermäle som han kommer att få i historien, han som lät slakta vargar...
Och själv tillhörande en minoritet som somliga hatar som pesten och vill ha skottpengar på...
Det är en ond värld.

elin sa...

och det var jag som grät här ovan...