måndag, januari 04, 2010

Benämningen Varg

Det är inte helt rätt att kalla vargen för varg. Den rätta benämningen är ulv. Så kallades den i fornsvenskan. Ända in på 1800-talet förekommer ulv i litteraturen. I engelskan och tyskan kallas den wolf. Ordet varg var i begynnelsen ett samlingsord för allt som var fel, galet, hemskt, grymt, vidrigt osv. Grova förbrytare kallades vargar. Eftersom ulven ansågs representera allt detta onda kom den allt mer att i dagligt tal kallas varg, en benämning som nu är helt vedertagen. Andra benämningar i för oss närliggande språk är: Lappska; kumpi eller gumpi, Finska; susi eller kukhi, Italienska; lupo, Spanska; lobo, Franska eller Galliska; loup och Ryska; volk.
I industrivärlden kallas misslyckade och felaktiga produkter för vargar. En anställd som ofta råkar ut för missöden i arbetet kan få finna sig i att bli kallad vargen eller vargus.
Vargens latinska benämning är Canis Lupus. Det betyder den lejonfotade. Det var den framstående naturforskaren, läkaren, zoologen och botanisten Carl von Linné som gav den detta namn.

Källa "De människoätande vargarna" av Evert Pousette

Inga kommentarer: