tisdag, juli 22, 2014

Skit bakom ratten

Mina dataproblem visar sig vara skit bakom ratten. Datorn har mått dåligt då och då sedan två år. Jag har damsugit och rensat bort allt smuts jag kunnat hitta och det har hjälpt ett tag, men sedan har problemet varit tillbaka. Jag har de senaste veckorna funderat på att köpa en ny dator istället för att hålla på med min gamla, men snåltarmen har sagt nej. Därför gick jag ut på nätet och sökte på datorlådan för att kolla om det skulle gå att installera en chassifläkt, eftersom jag trodde att det var värmen i lådan som var problemet. Då upptäckte jag att lådan hade två fläktar till, och enda skälet till att de inte fungerade berodde på att de inte var inkopplade. Insåg också att eftersom jag inte visste att dessa två existerade, hade de inte blivit damsugna, och fan vad dammiga de var! En dammsugning och ett grenuttag senare så snurrade de på ordentligt.
I min iver att få rent i datorn, tog jag ur fläkten och cpu:n för rengöring. Men där lyckades jag sabba allt. Lyckades spilla kylpasta över hela cpu:n och eftersom det blev kladd på alla nålarna, gissade jag att enda sättet var att köpa en ny. Sagt och gjort, iväg till Webhallen för inköp, men se det gick inte. Mitt moderkort hade vissa begränsningar pga att det var hela 4 år gammalt. Alltså hade de inte en cpu som skulle passa. Jag fick rådet att försöka i två andra affärer, som låg inom gångavstånd. Jag ringde den ena, för att se om det ens var någon idé att gå dit, men de hade ingen. Den andra affären låg på vägen så jag gick dit, men de hade ingen de heller. Killarna, som jobbar i den affären, blev dock maxat impade av att en tjej höll på att gräva i sin dator själv och dessutom med kylpasta och cpu. :-P Alltså började de leta i gömmorna och hittade en bättre begagnad cpu. Den hade de kvar sedan de servat någons dator. Den såg hel och ren ut så jag köpte den. Jag fick också köpa lite kylpasta, som de själva skulle ha använt, men de tyckte jag kunde ta den istället. :-D
I denna affär fick jag också veta att man kan göra ren en cpu med T-röd. Jag skall testa det med den sabbade när jag kommer hem. Kan vara bra att ha en i reserv om jag lyckas göra bort mig igen. ;-)

Nu skall jag iaf åka hem, sätta i min nya cpu och förhoppningsvis ska datorn förlåta mig för min klantighet och starta igen.

2 kommentarer:

Undertecknad sa...

Yay! Tänk va som händer om man bara är lite envis

elin sa...

:)